De een noemt ze hotcakes, de ander weer Japanse pannenkoeken. Wat het ook is en waar ze precies vandaan komen is niet helemaal duidelijk. Iedereen maakt pannenkoeken tenslotte weer op en andere manier. Wat wel duidelijk is is dat deze Japanse hot cake pannenkoeken de lekkerste zijn die ik ooit heb gegeten.

Normaal gesproken hou ik de allerlekkerste pannenkoeken recepten voor mezelf en schrijf ik deze alleen op in mijn prive receptenboekje waar ik alleen voor familie en vrienden uit kook. Maar omdat bijna niemand deze Japanse pannenkoeken kent, wat mij juist verbaast omdat ze zo lekker zijn, wil ik hem toch met je delen. Maar wel onder de voorwaarde dat je het niet verder verteld. 😉

 

Wat is er zo speciaal en lekker aan dit Japanse hot cake recept?

Om te beginnen moeten pannenkoeken van binnen super zacht zijn en van buiten een iets krokante korst hebben met een lekkere bite. Nu is het niet moeilijk om een standaard dunne pannekoek zacht te houden. Maar is de korst aanbrengen zonder dat de hele pannenkoek droog wordt voor veel mensen een uitdaging.

Veel mensen houden van de dikkere pannenkoeken zoals de echte american flapjacks. Deze zijn doorgaans kleiner maar dikker en superzacht van binnen. De Japanse pannenkoek die wij gaan maken is nog veel dikker en super zacht en fluffy van binnen maar krokant van buiten. Wat wil je nog meer? Hoe dit geheime pannenkoeken recept nu precies in elkaar zit en welke ingrediënten en kookbenodigdheden je nodig hebt ga ik je hieronder vertellen.

 

Wat heb je nodig voor het maken van 6 Japanse Hot cake pannenkoeken?

3 grote scharreleieren

50 gram suiker

170 ml karnemelk

2 eetlepel belgische mayonaise (Het geheim voor de fluffiness)

1 theelepel vanille extract

250 g bloem

1 snufje zout

1 theelepel bakpoeder / baking soda.

 

Extra kookgerei:

Uiteraard een koekenpan, een spatel, wat roomboter en een kookring mag zeker niet ontbreken. Je snapt dat het geheim hem vooral in de combinatie van de karnemelk, mayonaise, baking soda en de kookring zit. Hiermee kun je de Japanse pannenkoek heerlijk zacht en fluffy houden terwijl hij tot grote hoogtes stijgt. Om vervolgens te kunnen genieten van de lekkerste pannenkoek die je ooit hebt gegeten.

Hoe maken we deze Japanse pannenkoek?

Wanneer je de juiste ingrediënten hebt, dan is het maken van deze Japanse pannenkoek echt kinderspel. Het enige waar je extra bij moet opletten is bij het omdraaien van de pannenkoek met kookring. Zorg dat het beslag niet meer uitloopt anders wordt het omdraaien een zooitje ;-).

  1. Pak een mixer en mix in een grote kom, de eieren, de suiker, karnemelk, vanille extract en mayonaise met elkaar.
  2. Voeg hierna de bloem, het zout, en de baking soda toe aan de mix en meng dit goed met elkaar.
  3. Zorg dat je koekenpan en de kookring goed ingevet zijn.Leg de kookring alvast in de koekenpan zodat deze samen op temperatuur kunnen komen.
  4. Vul nu de kookring tot de helft met beslag en bak de japanse pannenkoek nu ongeveer 4 a 5 minuten op laag tot gemiddeld vuur.
  5. Draai de ring inclusief beslag om door een spatel onder de kookring te steken. Doe dit snel en voorzichtig. Je wilt niet dat het beslag uit de kookring valt. Ook deze kant bak je 3 a 4 minuten.
  6. Eenmaal klaar, bak je de volgende Japanse pannenkoek op dezelfde manier tot je beslag op is. Daarna kun je deze serveren met stroop, suiker en andere lekkernij voor bij de pannenkoeken.  Eet Smakelijk!

Waar kun je kookringen kopen?

Geen kookring of goede koekenpan? Geen probleem. De kans is natuurlijk groot dat je geen kookring in huis hebt. Wanneer ik mensen over dit recept vertel dan merk ik vaak al dat ze niet weten wat een kookring is en als mensen al weten wat dit is, dan hebben ze deze vaak niet. Grote kans dat ook jij deze niet in huis hebt liggen tussen je kookspullen.

Maar geen nood, ik heb ze zelf destijds voor een prikkie bij de Blokker gekocht. Klik hier voor korting bij de Blokker. Maar in feite kun je deze kookringen bij elke zichzelf respecterende kookwinkel bestellen.