• 1/2 kop boter
 • 1 kop kristal suiker
 • 2 eieren
 • 1 kopje melk
 • 1 1/2 kop bloem
 • 1/2 theelepel vanille-extract

Kniepertjes zijn vooral rond de jaarwisseling zeer populair. Het zijn een soort platte wafels. In het oude jaar zijn de wafels nog plat, het oude jaar heeft zich volledig laten zien. Het nieuwe jaar zit nog vol onbekende dingen. De knieperts zijn daarom op nieuwjaarsdag opgerold. In bepaalde streken eet men kniepertjes altijd plat, in andere streken opgerold. Met dit recept kunnen zowel de opgerolde als de platte wafels gemaakt worden. Voor dit kniepertjes recept heb je een speciaal ijzer nodig. Dit kniepertjesijzer wordt nog in Nederland gemaakt en kun je ook online bestellen.

 1. Verwarm het knieperts ijzer voor en vet het goed in met boter of olie.
 2. Klop de boter samen met het suiker in een kom. Hiervoor heb je boter op kamertemperatuur nodig, haal de boter dus op tijd uit de koelkast.
 3. Voeg de eieren één voor één toe. Meng telkens de eieren met de boter en het suiker met behulp van een lepel.
 4. Voeg de melk, het bloem, het vanille-extract aan het boter met suiker mengsel toe. Meng dit geheel goed door.
 5. Neem nu een theelepel van het beslag en plaats dit op het ijzer. Duw het ijzer goed samen. Een theelepel lijkt misschien weinig, maar omdat de wafel zo dun is, wordt die lekker knapperig.
 6. Bak beide kanten zo’n 30 seconden. De wafels horen bruin te worden.
 7. Als je ze opgerold wilt hebben, moet je ze uit het ijzer halen en snel oprollen rondom een stok. Anders leg je wafel neer om het zo uit te laten harden.
 8. Je bent klaar met het kniepertjes recept!

Tips: de opgerolde knieperts kun je vullen met slagroom. In Noorwegen eten ze ook deze ‘nieuwjaarsrollen’, daar gebruiken ze vaak amandelen of een amandelsmaak in plaats van vanille. Sommige mensen vinden het lekker om kardemom toe te voegen. Dit kruid geeft dit recept zeker een bijzondere draai.