• 1 kopje bloem voor alle doeleinden
 • 1/4 kopje kristal suiker
 • 3/4 theelepel bakpoeder
 • 1/2 theelepel zout
 • 1 ei
 • 1 kop bier
 • 2 eetlepels boter

Pannenkoeken zijn heerlijk, maar pannenkoeken met bier zijn nog veel lekkerder! Dit pannenkoekenbeslag met bier geeft een hele bijzondere, karakteristieke smaak. Het geeft een smaak die je niet verwacht; een speciaal soort zoete smaak. Bovendien is het super handig als je een keer geen melk in huis hebt. Van het beslag verdampt (het grootste deel van) de alcohol, dronken wordt je dus niet van dit recept. Ook voor de jonge liefhebbers van pannenkoeken is dit recept geschikt. Gebruik dan voor de zekerheid wel bier zonder alcohol of een alternatief. Met dit recept krijg je heerlijke, luchtige pannenkoeken met een knapperige buitenkant. Iedereen zal er dol op zijn!

 1. Zeef het bloem in een grote kom.
 2. Voeg aan deze kom met bloem het suiker, het bakpoeder en het zout toe. Meng dit nu door elkaar.
 3. Klop het ei los.
 4. Smelt de boter in een steelpan.
 5. Stop het los geklopte ei, de boter en het bier bij elkaar en meng dit.
 6. Voeg het mengsel van ei, boter en bier bij het mengsel van bloem, suiker, bakpoeder en zout. Meng dit goed door. Er mogen een paar kleine klontjes in dit beslag zitten. Het pannenkoekenbeslag met bier is klaar!
 7. Verwarm een koekenpan en smelt hier wat boter in.
 8. Giet het beslag in de pan. Zodra er bubbeltjes uit het beslag komen en de bovenkant ongeveer droog is, kun je de pannenkoek omdraaien. Bak de pannenkoek tot de andere kant goudbruin is.

Tips: bak de pannenkoeken extra snel met twee steelpannen tegelijk. Ook als je niet van de biersmaak houdt kun je dit recept nog lekker maken. Je kunt veel variëren met het beslag, probeer eens de light versie of een soort dat je heel lekker vindt. Voor de kinderen kun je ook allerlei frisdranken gebruiken. De pannenkoeken worden met frisdrank mooi licht en luchtig.