• 250 gram bloem
 • 2 eieren
 • 500ml melk
 • 1 eetlepel zonnebloemolie
 • beetje zout

Wil je geld én tijd besparen? Je kunt dan een pannenkoekenmix zelf maken. De mixen die in de supermarkt te koop zijn, zijn vaak behoorlijk duur. Dat is eigenlijk nergens voor nodig. Vaak moet je bij deze mixen nog eieren en melk toevoegen. In kant-en-klare mixen zitten vaak allerlei E-nummers en andere toevoegingen. Wil je pannenkoeken die beter zijn voor je portemonnee én je gezondheid? Met dit recept kun je de lekkerste pannenkoekenmix zelf maken.

 1. Stop de bloem in een grote kom. Maak in het midden een kuiltje en stop daarin de eieren.
 2. Giet een klein beetje melk bij de eieren en voeg de zonnebloemolie toe.
 3. Klop dit tot een glad beslag. Zorg dat er geen klontjes in zitten.
 4. Voeg wat meer melk toe en meng dit weer. Herhaal dit tot alle melk in het mengsel zit. Eventueel kun je het beslag nu zo’n 30 minuten laten staan voor de perfecte pannenkoeken. Heel belangrijk is het niet, je kunt dus ook meteen doorgaan met stap 5.
 5. Verwarm een pan op het vuur. Olie de pan in met olie of boter. Als je boter gebruikt moet je opletten dat de boter niet verbrand.
 6. Schep met behulp van een soeplepel een beetje beslag in de pan. Kantel de pan zo dat het beslag goed verspreidt. Als het goed is zit nu overal een dun laagje beslag.
 7. Wanneer de pannenkoek aan de bovenkant niet meer nat is, kun je hem omdraaien. Meestal duurt dat zo’n 30 seconden. Wanneer je de pannenkoek hebt omgedraaid moeten er geen plooien in zitten.
 8. Serveer de pannenkoeken of vries ze in. Ze zijn heerlijk met poedersuiker of stroop.

Tips: pannenkoeken kun je tot wel één maand invriezen. Wel zo gemakkelijk als je een keer snel iets wil eten! Opwarmen gaat gemakkelijk in de magnetron. Je kunt van alles toevoegen aan dit beslag. Bijvoorbeeld: rozijnen, appels of kaas.