• 1 kopje melk
 • 3/4 theelepel gist
 • 2 kopjes bloem
 • 2 eieren
 • Klein beetje zout
 • Poedersuiker
 • Boter

Poffertjes, wie lust ze niet? Of je ze nu als lunch eet, als tussendoortje of misschien wel als avondeten: het kan altijd. Wist je dat het eerste poffertjesbeslag rond 1700 verscheen? Toen was het iets voor de arme man. Het recept was toen wel wat simpeler; het beslag bestond uit water, eieren en meel. Met de tijd is dit recept beter geworden, je zult ervan kunnen genieten.

 1. Haal de melk op tijd uit de koelkast. Voor dit recept moet het namelijk lauw zijn.
 2. Voeg gist toe aan de melk. Zet deze mix aan de kant om te rijzen.
 3. Nu kun je de bloem en de eieren bij elkaar doen. Voeg telkens een beetje melk toe, roer en voeg weer een beetje melk toe. Doe dit zolang dat alle melk op is. Er horen geen klontjes in het beslag te zitten. Voeg een snufje zout toe aan het beslag. Het poffertjesbeslag is nu klaar!
 4. Voor extra mooie poffertjes kun je nu het beslag laten rijzen tot ongeveer een uur. Noodzakelijk is het niet, maar voor de mooiste poffertjes is het wel aan te raden!
 5. Verhit een poffertjespan op het vuur. Je kunt ook een poffertjesijzer gebruiken. Vet alle kuiltjes in met voldoende boter of olie.
 6. Nu kun je de kuiltjes in de pan gevuld worden. Je kunt nu het poffertjesbeslag in een spuitfles doen. Hiermee vul je de kuiltjes gemakkelijker zonder beslag te morsen. Je kunt ook gewoon een lepel gebruiken.
 7. Zodra de randen van het beslag droog zijn kun je de poffertjes omdraaien. Dit doe je het makkelijkste met een vork. Zorg er wel voor dat de bodem van de pan niet wordt beschadigd.

Tips: je kunt de poffertjes serveren met poedersuiker en roomboter. Door ze in te pakken met aluminiumfolie kun je ze later nog opwarmen in de magnetron. Invriezen is ook een mogelijkheid.