• 1 ¼ kopje bloem
 • 2 eetlepels witte suiker
 • 2 theelepels bakpoeder
 • ½ theelepel zout
 • 1 ¼ kopje water
 • 1 eetlepel olie
 • Olie om in te bakken

Steeds meer mensen eten veganistisch.  Veganistisch eten blijkt goed voor het milieu te zijn. Met de klimaatproblemen letten steeds meer mensen op de invloed van hun dieet op het milieu. Veganistisch kan ook gezonder zijn en bovendien bespaar je een hoop dierenleed. Een veganistisch dieet is echter geen reden om niet te kunnen genieten. Ook zonder dierlijke producten kun je blijven genieten, dat blijkt wel uit dit veganistisch pannenkoeken recept. Het recept bevat geen ei of melk, zoals normale pannenkoeken. Je zult alle ingrediënten waarschijnlijk wel in huis hebben. Dit recept is helemaal niet moeilijker dan een niet-veganistisch pannenkoekenrecept, maar dit veganistisch pannenkoeken recept is minstens net zo lekker als de normale!

 1. Zeef de bloem in een grote kom. Er moeten geen klonten in het beslag komen. Voeg aan de gezeefde bloem suiker, bakpoeder en zout toe.
 2. Roer het water en de olie in een kleine kom.
 3. Maak een kuiltje in de bloem (gemengd met suiker, bakpoeder en zout) en giet het water gemengd met olie in het kuiltje.
 4. Roer tot het geheel gemengd is. Het mengsel hoort klonterig te zijn.
 5. Verhit een ingevette koekenpan. Giet beslag in de pan met een grote lepel. Draai de pannenkoek om als de randen droog zijn. Beide kanten horen lichtbruin te zijn.
 6. Bak op deze manier door tot het beslag op is.

Tip: gebruik aluminiumfolie om pannenkoeken vers en warm te houden. Als je gebakken pannenkoeken wilt opruimen kun je ze ook opbergen met behulp van aluminiumfolie. Je kunt het beslag tijdelijk in de koelkast bewaren. Een voordeel van dit recept is namelijk dat je het beslag langer kunt bewaren omdat er geen melk en ei in zit. Je kunt met dit recept ook gemakkelijk variëren. Je zou het water bijvoorbeeld kunnen vervangen voor amandelmelk, havermoutmelk of rijstmelk. Om dit recept nóg gezonder te maken kun je volkorenmeel gebruiken.